OHAL Komisyonu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Nail Dertli hakkında karar verdi. OHAL Komisyonu, ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisini imzaladığı için görevinden ihraç edilen Dertli’nin başvurusunu reddetti. Böylece, komisyon ilk kez bir Barış Akademisyeni hakkında karar vermiş oldu.
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, KHK ile meslekten ihraç edilen ve kapatılan bazı kurum ve kuruluşlara ilişkin 126 bin 758 başvurunun 118 bin 415’ini karara bağladı.
Aldığı kararlara ilişkin 5 aydır herhangi bir açıklama yapmayan OHAL Komisyonu, sonuçlandırdığı başvuruların yalnıza 15 bin 50’si hakkında kabul kararı verdi. Başvuruların 103 bin 365’i ise kabul edilmedi. Böylece ret oranı yaklaşık yüzde 81 oldu.
Komisyon tarafından yapılan açıklamada, 8 bin 343 dosyanın ise incelenmesine devam edildiği belirtildi. 22 Aralık 2017’den bu yana kendisine yapılan başvuruları inceleyen Komisyonda, dosyaların yüzde 7’si hâlâ inceleme aşamasında.
Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şubesi tarafından yapılan açıklama;
Barış için Akademisyenler Bildirisine imza verdiği için AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden ihraç edilen üyemiz Nail Dertli'nin başvurusuna OHAL Komisyonu tarafından "RET" yanıtı verildi. BAK imzacıları hakkında verilen ilk karar oldu.Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz! #GeriDöneceğiz pic.twitter.com/mPBXmMqoyj
— Eğitim Sen Ankara 5 (@ankara5nolu) October 28, 2021
Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şubesi; “Barış Bildirisini imzaladığı için İÜ’den ihraç edilen üyelerimiz, Barış Akademisyeni Ahsen Deniz Morva ve Erhan Keleşoğlu’nun başvurusuna OHAL Komisyonu tarafından red yanıtı verildiğini” açıkladı.
Barış Bildirisini imzaladığı için İÜ’den ihraç edilen üyelerimiz, Barış Akademisyeni Ahsen Deniz Morva ve Erhan Keleşoğlu’nun başvurusuna OHAL Komisyonu tarafından "RED”yanıtı verildi. Emek, barış demokrasi mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz! #GeriDöneceğiz pic.twitter.com/KnqvRQoQT5
— Egitim Sen İst 6 (@EgitimSenst6) October 28, 2021
Red kararı;
KHK ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen Elif Çongur da sosyal medya hesabından karara tepki gösterdi:
ohal komisyonu yıllardır barış akademisyenleri hakkında olumlu ya da olumsuz tek bir karar vermedi biliyorsunuz. henüz tarafımıza tebliğ edilmedi ama komisyonun sayfasından öğrendiğimiz üzere ilk RET kararı geliyor. hepimize geçmiş olsun. elbette biat etmeyeceğiz.
— Elif Çongur (@elifcongur) October 28, 2021
Geçen yıl Anayasa Mahkemesi (AYM), kamuoyunda “Barış Bildirisi” olarak da bilinen “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attıkları için yargılanan akademisyenlerden 9’unun bireysel başvurusunu karara bağladı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, akademisyenlerin bildiriyi imzaladıkları için “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmaları nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği karar vermişti.